• Möhippa / Svensexa

  Möhippa/ svensexa

  Låt bruden eller brudgummen och alla i sällskapet prova på att under en timme i krukmakeriet på Vallby Friluftsmuseum!  Ni väljer glasyr till krukorna och de är  klara för avhämtning efter ca tre veckor.

  Kostnad 1800,- +85,-/kg för lera.

  Anmälningar för dessa grupper tas emot fortlöpande hela året om, onsdag-söndag kl.11-16, men tänk på att boka i god tid!

  Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se

 • Betongkurs

  Betongfat

  I kursen  provar vi på att gjuta betong i olika former. Vi kan t.ex. gjuta ljusstakar, skålar, trampstenar och mycket annat!

  Betongkurser ordnas efter önskemål under den varmare årstiden när nätterna är frostfria. Minst fem personer per grupp, pris 495 kr / person inklusive material och fika.

  Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se

 • Rakukurs tre kvällar

  Rakufåglar

  Rakubränningskurs som pågår under tre kvällar och kursen vänder sig till nybörjare såväl som till de mer erfarna. Rakubränning är en fantastiskt spännande teknik att arbeta med! Det är svårt att i förväg förstå hur keramiken kommer att bli, utseendet kan verkligen skilja sig åt. Under kursens första träff tillverkas 4-5 föremål, under andra träffen glaserad föremålen och under tredje träffen sker rakubränningen i en gasoleldad ugn.

  Kostnad:
  Kursavgift 1700 kr
  Material 90 kr / kg lera

  Kursavgiften betalas via faktura och materialet betalas i butiken med kort eller kontanter. Platsen är garanterad när kursen är betald och återbetalning sker endast om Juttamik inte kan genomföra kursen.

  Kursdatum:
  9/5 kl.17.30-20 Tillverkning av föremål
  16/5 kl.17.30-20 Glasering
  23/5 kl.17.30-21 Rakubränning

  Förfrågan om plats skickas till jutta@juttamik.se
  Anmälan är bindande.

  Info om raku

  Raku betyder njutning, behag och lycka. Ursprungligen är raku en gammal japansk teknik som har sitt ursprung i te-ceremonier men numera används tekniken av keramiker världen över för att få fram speciella effekter i glasyrerna. Tekniken lämpar sig för unika föremål som t.ex. skulpturer. Godset är relativt ömtåligt och kan inte diskas i maskin.

  Det fantastiska med tekniken är att man själv kan vara delaktig i bränningsförloppet och påverka slutresultatet, det är verkligen ett ögonblick av glädje när man får plocka ut sina saker ur den glödande ugnen och strax se det färdiga resultatet.

  I rakuprocessen använder jag chamotteleror. Dessa spricker inte lika lätt av den snabba temperaturförändring som sker då föremålet lyfts ut ur ugnen. När föremålen är skröjbrända applicerar jag rakuglasyrer. Föremålen placeras sedan i rakuugnen och värms snabbt upp (ca 45 minuter) till ca 950°C, då glasyren smälter. Jag tar sedan ut föremålen med en stor tång. Av temperaturskillnaden som uppstår när jag tar ut föremålen ur ugnen, krackelerar glasyren. Föremålen läggs i separata behållare som sedan täcks med sågspån, vilka direkt börjar brinna. Behållarna täcks med lock. I behållarna lokalreduceras föremålen och röken som bildas tränger in i de sprickor som bildats i den krackelerade glasyren, vilket skapar unika mönster.

  Kursprogram

  Första träffen
  Leran vi använder är stengodslera, ljus skärv är att föredra. Leran kan gärna innehålla chamotte. Under första & andra träffen; Tillverka produkter som inte är för sköra eller har utstickande delar. Max 5 grejer  var hinns nog med att bränna. Vi drejar, formar och skulpterar föremål som kommer att vara skröjbrända i 1000 grader och klara för glasering vid tredje kurstillfället.

  Andra träffen
  Vi börjar med att vaxa och maskera, därefter glaserar ni era saker. De partier som man inte glaserar kommer att bli svarta. Det kan vara effektfullt att vaxa vissa partier och på det viset få svarta partier. Det kan löna sig att vaxa alla bottnar och någon centimeter upp med tanke på att rakuglasyrer gärna rinner.Vi kommer att använda oss av några få glasyrer. En del är infärgade med oxider och någon är vit. En av de vita krackelerar vid avsvalningen och ger spännande effekter. Ovanpå alla glasyrer kan man måla eller stänka oxider. Kobolt ger blåa toner. Koppar mera grönt och ibland turkos. Krom mera ljusgrönt. Järn brunt till turkos. När vi är färdiga får sakerna stå och torka tills det är dags för bränningen!

  Tredje träffen
  Det här kurstillfället sker till största delen utomhus. Ta på er oömma kläder, allt ni har på er kommer att lukta illa. Klä er helst i naturmaterial som bomull de tar inte eld så lätt. Hårband för alla med långt hår.Vi gör i ordning allt för vår rakubränning och bär ut alla saker som vi glaserade vid förra tillfället. Den första ugnen fyller vi när den är kall och startar själva bränningen. När glasyrerna smultit ut lyfter vi ut grejerna en och en och placerar i en hink med brännbart material tex. sågspån. När det tar eld ordentligt täcker vi över med tättslutande lock och låter det stå ifred en stund så att det blir en ordenlig lokalreduktion. Vi bränner tills vi är färdiga.  Rengöring av grejerna sker med stålull och därefter tittar vi på våra underverk tillsammans. Så här kan det gå till när man bränner raku https://www.youtube.com/watch?v=q8thjJ0d4es

 • Presentkort 1 timmes drejning

  Presenkort på 1 timmes drejning

  Ge bort en upplevelse till den som alltid velat prova på att dreja! Efter en demonstration få eleven prova på att dreja fyra skålar, 1 kg lera ingår. Glasering sker efter elevens önskemål och är klar för avhämtning efter ca tre veckor.

  Kostnad:
  495 kr / person. Presentkortet finns till försäljning i butiken men kan även skickas direkt till mottagaren.

  Tillfällen:
  Tillfällen kan bokas in under våra öppettider vardagar och helger!

  Ring direkt till butiken för frågor 021-300570 eller maila jutta@juttamik.se

 • Keramik för grupper, företag eller skolor

  Kavlad fisk på form

  Det här är kursen för er som är fler än 6 personer.

  Vi kan även erbjuda anpassade kurser efter era behov och önskemål. Kurserna kan ske vid ett eller under flera tillfällen.

  Kostnad
  Kurskostnad 1800 kr/timmen
  Material 85 kr/kg lera (inklusive bränningar och glasyr).

  Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se

 • Drop in drejning

  20161023_152630

  Drop in

  Under sport- påsk- och höstloven har vi speciella dagar med ”drop in”- ingen föranmälan behövs, då både barn och vuxna kan besöka oss för att prova på att dreja i krukmakeriet! Krukorna bränns och glaseras efter era önskemål och är klara för avhämtning efter ca fyra veckor.

  Kostnad:
  125 kr / kruka.

  Datum:
  Sportlovskul 28/2-1/3 kl 11-16
  Påsklovskul 18/4 kl 11-16
  Höstlovskul 30/10 kl 11-16

 • Kvällskurs 10 träffar

  Provat på att dreja!

  Kvällskurs med 10 träffar.  Inte bara drejning, men 8 drejskivor finns att tillgå för deltagarna. Under kursens gång hinner deltagarna prova på flera tekniker; kavling, ringmodellering, tumning, drejning, glasering och flera olika dekortekniker.

  Under de första kurstillfällena går jag igenom olika tekniker som ni kan använda under tillverkningsprocessen och i slutet av kursen arbetar vi mer med glaseringstekniker. Det finns även möjlighet att prova guld och dekaler. Kursprogram presenteras längre ned på denna sida.

  Kostnad:
  Kursavgift 2700 kr
  Material 65 kr / kg lera (porslinslera och rakulera 90,-/kg)

  Kursavgiften betalas via faktura och materialet betalas i butiken med kort eller kontanter. Platsen är garanterad när kursen är betald och återbetalning sker endast om Juttamik inte kan genomföra kursen.

  Om kursdeltagaren inte kan delta vid kurstillfället ersätts inte kurstillfället, men deltagaren har möjlighet att komma tidigare vid ett annat kurstillfälle. Skulle Juttamik inte kunna genomföra kurstillfället erbjuds extragång.

  Tillfällen:

  Kurs 1 kvällstid Onsdagar 16/1-20/3, kl.17,30-20
  Kurs 2 kvällstid Torsdagar 17/1-21/3, kl.17,30-20
  Kurs 4 kvällstid Onsdagar 21/8-23/10, kl.17,30-20
  Kurs 5 kvällstid Torsdagar 22/8-31/10, kl.17,30-20 Observera att v 40 den 3/10 är kursen inställd!

  Förfrågan om plats skickas till jutta@juttamik.se
  Anmälan är bindande.

  Kursprogram:

  • Tumma några enkla skålar i olika leror eller kavla lerplattor, kakel för prover av glasyrer. Tillverka namnstämplar ev. egna motivstämplar.
  • Gör egna gipsformar. Forma leran till önskade motiv och gör avgjutningar.
  • Glasering av skålar och plattor som du gjorde första gången. Gör glasyrtester. Dubbelglasera. Måla med en glasyr ovanpå en annan. Använd färgkroppar  på en ljusare glasyr.
  • Teckna med pennor och kritor på skröjbrändt gods, tex. kakel-glasera med transparant blank.
  • Demonstration av drejning. Åtta drejskivor ger alla möjlighet att fördjupa sig.. Dreja. Arbeta mera målmedvetet med drejningen.
  • Bestäm i förväg storleken och vad det ska bli. (Tänk på att leran krymper ca 10 %)
  • Beskicka det som är drejat, dra handtag och färdigställ.
  • Kavla ut lera och kavla in mönster – textilier med struktur, löv wellpapp. Av leran bygger vi en högre form t.ex. vas. Använd några av dina egna gipsformar och tryck ut reliefer som monteras på utsidan som dekor.
  • Ringmodellering- kavla ut en platta, rulla korvar och montera ihop med slickers. Den här tekniken passar bra till större krukor och till skulpturala grundformer.
  • Skulptur – bygg upp grundformen av ringar, tumma en skulptural form  eller arbeta med en stor lerklump som sedan gröps ur.
  • Kavla ut lera skär till några plattor, typ kakel, underlägg eller som skyltar. Relief- arbeta med tredimensionella bilder. I ”kakelform” eller större hel lerplatta (max 50x50cm). Måla med engober (lera färgsatt med oxider)
  • Använd formar. Tillverka skålar, fat och korgar av kavlad eller utpressad lera.
  • Arbeta med former från hänkelpressen. Runda, fyrkantiga eller sexkantiga rör kan användas till vaser muggar, ljuslyktor, burkar osv.
  • Dekaler och guld. På färdiga saker för vi på guld och på dem med ljusa glasyrer sätter vi dekaler.
  • Glasering sker fortlöpande under kursen . Sista kurstillfället är avsatt för enbart glasering. De färdiga sakerna hämtas ca två veckor efter kursens slut.
 • Kvällskurs 5 träffar

  Kula med groda

  Kvällskurs med 5 träffar. Under kursens gång hinner deltagarna prova på flera tekniker. De fyra första träffarna jobbar vi med kavling, ringmodellering, tumning och drejning, nu finns även åtta drejskivor att tillgå! Den femte träffen arbetar vi med glasering av våra skröjbrända kermaiksaker.

  Det är ungefär samma kursprogram som vid 10 träffars kursen, men lite intensivare. 

  Kostnad:
  Kursavgift 1700 kr
  Material 65 kr / kg lera (porslinslera och rakulera 90,-/kg)

  Kursavgiften betalas via faktura och materialet betalas i butiken med kort eller kontanter. Platsen är garanterad när kursen är betald och återbetalning sker endast om Juttamik inte kan genomföra kursen. Om kursdeltagaren inte kan delta vid kurstillfället ersätts inte kurstillfället, men deltagaren har möjlighet att komma tidigare vid ett annat kurstillfälle. Skulle Juttamik inte kunna genomföra kurstillfället erbjuds extragång.

  Tillfällen:

  Kurs 3:  Onsdagar  kl.17,30-20, 27/3-24/4

  Kurs 4:  Torsdagar  kl.17,30-20, 28/3-25/4

  Kurs 7: Onsdagar kl.17,30-20 6/11-4/12

  Kurs 8: torsdagar kl.17,30-20 7/11-5/12

   

  Förfrågan om plats skickas till jutta@juttamik.se
  Anmälan är bindande.

 • Keramik för barn

  Drejning

  Keramikkurser för barn, vi formar lera, kavlar och drejar. Barnen är sedan välkomna tillbaka för att glasera sina alster. Kursen är lämplig för barn i skolålder, från 6 år. I mån av plats får även vuxna anhöriga delta i kursen.

  Kostnad för kursen är 495 kr / person, i detta ingår 2 timmars arbete med lera samt 1/2 timme för glasering av alstren vid ett senare tillfälle.

  Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se

  Kursdatum 2019:

  Sportlovskul;
  Kurs 1, 26 februari; kl.10-12
  Kurs 2,  26 februari ; kl.13-15

  Påsklovskul;
  kurs 5; 16 april  kl.10-12
  kurs 6; 16 april  kl.13-15

  Höstlovskul;
  kurs 9; 29 oktober kl.10-12
  kurs 10; 29 oktober kl.13-15

  Vid större grupper om 5-10 barn är det möjligt att ordna en kurs på valfri tid. Skicka en förfrågan till jutta@juttamik.se

 • Prova på att dreja

  Krukor på tork

  Prova på att dreja i krukmakeriet!

  Prova på att dreja 1 timme – boka eget datum

  Boka in ett eget datum för att prova på att dreja! Dreja 1-4 krukor under en timme. Vi börjar med en demonstration av hur det går till, därefter är det det tur att prova under handledning. Efter detta får ni välja vilken glasyr ni vill ha på er kruka. Krukan är sedan klar för avhämtning efter ca fyra veckor. Upp till sex personer kan prova samtidigt. Tider att boka finns under mina öppettider onsdag-söndag kl.11-16.

  Kostnad:
  495 kr / person och då ingår 1 kg lera samt glasyr och bränning.

  Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se eller ring 021-300570