Företaget Juttamik registrerades i Västerås år 1984 av Jutta Björkqvist. Juttas utbildning består av skulpteringskurser med Sune Rehn, keramikkurser med Gitta Möller i Linköping samt en tvåårig bild- och form utbildning på Lunnevads folkhögskola. Utöver detta har Jutta deltagit i flera workshops med kända keramiker. Jutta har förutom att arbetat med egen produktion även verkat som lärare i keramik hos flera studieförbund och folkhögskolor.

Genom åren har många konst- och hantverksbutiker haft Juttamik i sitt sortiment, bland annat Färna Herrgårdsbod, Godsmagasinet i Uppsala, Bokbinderiet i Köping och Designtorget i Stockholm. Juttamik har även varit medlem i kooperativen Pirum Parum i Uppsala och Tussilago i Västerås. Juttamiks sortiment finns fortfarande kvar i flera av dessa butiker men sedan 2004 finns krukmakeriet och en egen butik på Vallby Friluftsmuseum i Västerås, här hittar ni hela sortimentet och ni kan även göra personliga beställningar direkt till Jutta.

Att dreja och skulptera är Juttas favoritsysslor och hon kombinerar gärna dessa och många andra tekniker i hennes produkter. Juttas målsättning med hennes produkter är att de ska fylla en funktion samtidigt som de är vackra att titta på. En av Juttas kunder har uttryckt “jag blir glad varje morgon när jag öppnar skåpet och en av dina äggkoppar hälsar mig godmorgon!”.